5/2008

 

PÅ KOMMANDE: TEATERVANDRINGAR I ÅDALEN!

 

Minnen, anekdoter och berättelser som hänför sig till Esbo å vaknar

till liv längs stränderna:

Fredag 9.5. klockan 17.45-20.45, flere avgångar med en halv timmes mellanrum

Lördag 10.5. kl. 15.00-18.00                                             "

Söndag 11.5. kl. 15.00-18.00                                            "

Start mellan simhallen och ån, scener på både finska och svenska

Därtill I samband med Kulturen vid ån, torsdag 12.6. kl. 10-12,

start nedanom Kyrktian, enbart på svenska.

Kom med och se, hur mycket roligt och sorgligt, konstigt och komiskt

som hänt medan ån flutit förbi!

 

Teatervandringar vid Esbo å

MINNEN, SÄGNER OCH SKRÖNOR VAKNAR TILL LIV LÄNGS ÅSTRÄNDERNA

Föreningen Pro Espoonjoki – Pro Esbo å har under de senaste åren arrangerat avgiftsfria, guidade naturvandringar längs ån, både för skolelever och för annan publik. Målsättningen med vandringarna har varit att väcka intresse för naturen och landskapet och visa vilken tillgång Esbo å är för oss som bor i trakten och vilka möjligheter till rekreation den erbjuder – förutsatt att den vårdas och bevaras.

I samband med 550-årsjubilet är det dags att fästa uppmärksamhet vid hur människorna levat och bott längs Esbo å – på hur den flutit som en livsnerv genom bygden och påverkat arbete och lek, utkomst och fritid. Och hur mycket konstigt och komiskt, sorgligt och skrämmande har inte hänt längs stränderna medan vattnet flutit förbi!

Därför kommer föreningen denna vår att anordna guidade teatervandringar längs åstränderna.

Vandringarna riktar sig till hela familjen och förverkligas under veckoslutet 9-11 maj samt i samband med Kulturen vid ån torsdagen den 12 juni.

Längs vandringsrutten får man då se dramatiserade scener ur det förgångna: minnen, berättelser, anekdoter och historiska fakta konkretiseras till levande situationer.

Teaterinslagen uppförs i första hand av elever i Espoon esittävän taiteen koulu och teaterklubben i Lagstad skola. Därtill medverkar också andra amatörskådespelare från trakten, både vuxna och ungdomar, bland Rolle Mattsson, välkänd amatörteaterpersonlighet som bott hela sitt liv antingen alldeles invid eller tämligen nära ån. En professionell skådespelare har också lovat medverka, författaren och skådespelerskan Vivi-Ann Sjögren - också hon tillbringade sin barndom och ungdom i närheten av Esbo å. Många andra invånare i mellersta Esbo har bidragit med egna minnen eller anekdoter de hört, en del till och med berättelser som närmar sig så kallade "urbana legender".

Flere lokala organisationer hjälper till med de praktiska arrangemangen, bland Esbo Hembygdsförening i vars hus, Lagstad gamla skolbyggnad, ett och annat kommer att utspela sig, också på gårdsplanen och i uthus.

Såsom manusförfattare och helhetsansvarig för projektet fungerar teaterregissör Nena Stenius, som också är medlem av styrelsen för föreningen Pro Esbo å. Andra professionella medarbetare är teaterinstruktören Janne Jokelainen, lärare vid Espoon Esittävän Taiteen koulu samt kostymdesignern Tyra Therman.

Under de vandringar som görs under veckoslutet kring morsdag kommer man att få se teaterinslag på både svenska och finska – en del scener är till och med tvåspråkiga. I samband med Kulturen vid ån är vandringarna helt svenskspråkiga.

Målsättningen är att särskilt hos barn och unga väcka intresse för det minnesrika kulturlandskapet kring Esbo å och förmedla en konkret bild av livet här speciellt under 1930,-40 och -50 talen, om vilket äldre esbobor ännu kan berätta. Om tiderna, då man levde enkelt och i materiell knapphet, men bygemenskapen var större och ömsesidig grannhjälp nästan ett livsvillkor.